Har din kommun inte medborgarförslag? Dina demokratiska rättigheter ger dig många möjligheter att påverka ändå. Här kommer några exempel!
Titta på allmänna handlingar!
I Sverige gäller offentlighetsprincipen, som innebär att du får titta på alla handlingar i kommunen, så länge de inte är skyddade av sekretess. Visste du till exempel att betyg för de som går på en kommunal skola, är allmän handling och öppna för alla att titta på? För att begära ut allmän handling, ring, skriv, eller e-posta till kommunen, eller besök dem på plats!
Överklaga ett beslut!
Många kommunala beslut går att överklaga. Skriv bara ett brev till kommunen där du anger vilket beslut det handlar om och varför beslutet är fel. Därefter prövas ärendet av kommunen eller en speciell förvaltningsdomstol. Har du tur kommer beslutet ändras eller ogiltigförklaras. I många fall kan du också överklaga beslutet vidare, om du inte fått rätt första gången.
Skriv brev till politiker och få svar!
Enligt lag måste politikern eller tjänstemannen svara, antingen själv eller genom någon annan. Enligt de rekommendationer som finns ska du få svar högst tre veckor efter att du skickat ditt brev. Du kan skicka ditt brev med vanlig post eller via e-post. Kom bara ihåg att ställa en fråga och säga att du vill ha svar. Först då måste politikerna svara.
Samla in namn eller starta en Facebook-grupp!
Du kan få med dig 200 eller 2000 personer - det beror på hur många som håller med dig och hur väl du lyckas nå ut med ditt budskap. Att samla människor som är eniga i en fråga är ett bra sätt att uppmärksamma politikerna på den. Vill du kan du utvidga namninsamlingen till en hel kampanj. Gör planscher, skriv insändare, ordna manifestationer, och hör av dig till journalister.
Ring en journalist eller skriv en debattartikel!
Lokaltidningar skriver gärna om frågor som drivs mot politiker. Ser därför till att kontakta din lokaltidning - har du tur kan det bli en halvsida eller rentav mer än så. Tänk på att även politiker och tjänstemän läser lokaltidningen, och får du in din fråga i media kommer det att sätta press på dem. Ett annat sätt att nå ut med sin fråga är att skriva en insändare eller en debattartikel. Formulera dig enkelt och slagkraftigt, och kolla att du inte skrivit för långt.
Boka in ett möte med en politiker!
Många politiker är ute i kommunen och gör besök. Ett annat alternativ är att bjuda in politikerna, exempelvis till skolan eller arbetsplatsen, och anordna en hearing eller en debatt. Vilka som är politiker finns listat på kommunens hemsida. Är du osäker så ring din kommun så kommer de hjälpa dig arr hitta rätt person - det är de skyldiga till enligt lag.
Starta en förening eller en tidning!
Om du vill har du starta en förening, till exempel en elevkår eller ett ungdomsråd. Ingen kan hindra eller tvinga dig att gå med i en förening, och ingen annan än föreningens medlemmar har rätt att fatta beslut över föreningen. Om någon bryter mot detta kan du anmäla det till Justitieombudsmannen eller Justitiekanslern. Du kan också starta en tidning, en skoltidning, eller en blogg. Om du är över 18 år kan du bli ansvarig utgivare och få ett utgivningsbevis. Då skyddas tidningen av tryckfrihetsförordningen och det är den ansvariga utgivaren, och ingen annan, som bestämmer över innehållet.
Starta, eller gå med i, ett ungdomsråd!
Många ungdomar runt om i landet har startat och sitter med i ungdomsråd för att förbättra situationen där de bor. Det kan handla om att driva projekt och kampanjer för förändring eller för att det ska hända mer roliga saker för kommunens ungdomar, men det kan också handla om att vara med och påverka politiken! Det är ett grymt sätt att hitta andra ungdomar som vill vara med och skapa ett bättre samhälle. Om du är nyfiken på om det finns ett ungdomsråd där du bor eller vill ha mer information om hur du kan starta ett så segla in på Sveriges ungdomsråds sida här.